3 Sebab Mengapa Mesti Menyusukan Bayi

on Friday, January 18, 2013


3 sebab kenapa anda mesti menyusukan bayi:

1. Melahirkan anak-anak yang lebih gembira
- kajian menunjukkan anak-anak yang menyusu susu ibu kurang mengalami kemarahan & bertindakbalas dengan baik terhadap stress. Ini kerana mereka mempunyai ...ikatan (bonding) yang kuat dengan ibu

2. Mengurangkan risiko kencing manis
- penyelidik perubatan menjelaskan penyusuan akan membakar lemak yang disimpan sepanjang kehamilan, ibu menyusu lebih mudah menurunkan berat badan. Ini akan mengkatifkan (regulates) hormon insulin yang akan mencegah diabetes

3. Mengelakkan alahan terhadap bayi
- bayi yang menyusu susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan tidak didedahkan kepada makanan/minuman yang boleh membawa kepada alahan. Tempoh ini sangat penting kerana sistem pertahanan penyakit masih dalam proses perkembangan.

Diterjemah dari http://www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/3-new-reasons-breast-feed

Kredit: Kump Ibu menyusukan (Nik Ha)
 

Yusuf, si bayi susu ibu. Syukur, rezeki untuk Yusuf masih melimpah ruah hingga kini =)


**Ibu Yusuf**

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Sahabat Saya

Peringatan

Segala yang saya tulis didalam blog saya adalah sekadar pendapat saya tentang pengalaman serta ulasan saya tentang berita yang saya baca serta saya dengar atau saya lihat dan alami sendiri.

Pendapat saya mungkin akan berbeza-beza dan tidak akan sentiasa sama diantara pendapat terbaru dan pendapat yang lama dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana pihak tertentu kecuali jika saya letakkan namanya atau linknya.

Saya tidak membenarkan kepada mana-mana pihak atau pembaca blog saya ini membuat printscrint terhadap blog ini atau mana-mana bahagian blog ini tanpa meminta izin saya terlebih dahulu, saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu yang cuba mencabuli hak persendirian ini.

Segala kata-kata saya adalah lahir dari hati turun ke jari-jemari...

Terima Kasih,

///Muhammad Nuruddin Bin Haji Bashah///
 
© Semua Tentang Yusuf dan Maryam All Rights Reserved