Biskut Roti dengan Jem Kismis

on Wednesday, February 20, 2013

 Pertama kali saya buat resepi ini (kredit kepada Group Fb HSFFYB), saya menggunakan kurma. Masa tu Yusuf dah masuk 10 bulan. Kali ni, kurma tak ada, kismis pun boleh. Saya guna roti Gardenia putih atau Bran&WheatGerm Light Fibremeal (plastik oren-coklat). 

Cara buat jem:
*Rendam kurma/kismis dalam air panas (agak-agak tenggelam jer). Tujuannya nak bagi kurma/kismis tu kembang dan lembut sebelum di'blend'.
*Agak-agak dah lembut tu, buang kulit dan biji kurma. Kismis tak perlu. Masuk dalam blender (saya suka pakai blender kering unt proses semua makanan Yusuf), tambah air sikit saja, 'blend' sampai hancur.
*Jem dah siap! Lebihan jem boleh simpan dalam peti sejuk, guna esok-esok pula.

 Cara buat biskut roti:
Potong roti ikut suka. Saya potong panjang sebab senang Yusuf nak pegang. Nak pakai acuan bentuk-bentuk pun boleh..comel jer nampak kan..
Sapu jem pun ikut suka. Nak atas saja, atau bawah saja..atau atas bawah..

Bakar. Paling baik bakar dalam oven/microwave. Memang keras rangup. Kalau takda oven/microwave macam saya, bakar atas 'pan'/ kuali goreng ikan pun boleh. Tapi kena tengok selalu, takut hangit dan roti pun tak serangup yang bakar dalam oven/microwave..Tak apa, Yusuf pun tak penah tanya bakar pakai apa..haha. Dia tau ngap jer..

Simpan dalam bekas kedap udara, boleh bawa sebagai bekal masa jalan-jalan. Harini Yusuf bawa ke Taska sebab dia tak berapa lalu makan bubur akhir-akhir ni. Saya rasa dia nak belajar makan sendiri. Jadi, untuk permulaan, resepi ni yang terbaik..
Yusuf memang ghalit kalau dapat biskut roti ni..tengok video kat bawah..



**Ibu Yusuf**

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Sahabat Saya

Sahabat Yang Datang Melawat

Peringatan

Segala yang saya tulis didalam blog saya adalah sekadar pendapat saya tentang pengalaman serta ulasan saya tentang berita yang saya baca serta saya dengar atau saya lihat dan alami sendiri.

Pendapat saya mungkin akan berbeza-beza dan tidak akan sentiasa sama diantara pendapat terbaru dan pendapat yang lama dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana pihak tertentu kecuali jika saya letakkan namanya atau linknya.

Saya tidak membenarkan kepada mana-mana pihak atau pembaca blog saya ini membuat printscrint terhadap blog ini atau mana-mana bahagian blog ini tanpa meminta izin saya terlebih dahulu, saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu yang cuba mencabuli hak persendirian ini.

Segala kata-kata saya adalah lahir dari hati turun ke jari-jemari...

Terima Kasih,

///Muhammad Nuruddin Bin Haji Bashah///
 
© Semua Tentang Yusuf dan Maryam All Rights Reserved