Buka puasa di Sate Kajang

on Wednesday, October 31, 2012




Hari wuquf...kami berbuka puasa di restoran Sate Kajang Medan Gopeng...makan nasi ayam dan kanji arab..Muhammad Yusuf tak makan tapi dia makan buku Syed Qutb.
 
Muhammad Nuruddin Bashah


Imla' ilmu dari Pak Nyang

on Saturday, October 27, 2012


Pagi raya kedua Aidiladha bawa Pak Nyang (Dr Aziz Hanafi) makan sarapan..selalu bila balik ke Jitra, kami akan bawa beliau pergi sarapan di luar...kalau bukan kami, ada sahaja anak murid beliau akan buat temu janji nak bawa makan kat luar.

Sambil makan, apa lagi buka sesi mengaji....saya tanya macam-macam terutama perihal riwayat sanad hadis Ibnu Abbas kerana saya sedang mengkaji kitab Tafsir Ibnu Abbas jalur Al Fairuzzzabadi dan jalur sanad Ali Abi Talhah..alhamdulillah..kedua-dua kitab ini telah saya miliki.

Beliau juga imla' kan ilmu berkenaan peribadi Yazib bin Muawwiyah, siasah Ali yang disalahanggap, konspirasi Yahudi membina firqah taksub syiah yang mengakibatkan pembunuhan Ali, Hassan dan Hussin...keunggulan akhlak Hassan melepas wilayah khilafahnya kerana melihat kerendahan akhlak pengikutnya yang gila harta sedangkan beliau melihat kekuatan dan keutuhan pengikut Muawwiyah yang berjuang. Ternyata pihak yang berkonspirasi tidak suka Hassan berdamai dengan Muawwiyah maka diracunnya Hassan...

Banyak ilmu yang sempat saya ingat dan akan dijadikan kertas kerja....hanya menulis sahaja cara terbaik mendokumentasikan ilmu...
 
Semoga Allah panjangkan umur Pak Nyang...

Yusuf dengar kami bincang cuma dia tak faham...

Muhammad Nuruddin Bashah












Alam mainan Muhammad Yusuf....



Nak bawa ke Disneland..dah tu tempat Yahudi....nak beli alat mainan mahal2 duit pulak tarak...jadi kami beli ja apa mainan yang mampu dibeli....ada je jualan murah mainan kami pi....

Bila tengok Yusuf belek satu-satu mainan dia, rasa sebak pun ada....sebab tu ja kami mampu...ingat jugak beberapa kanak2 baru-baru ni dalam akhbar....bukan takat tiada mainan, malah lutut, sendi dan tengkorak kanak-kanak retak didera KEKASIH bapaibu sendiri (bersekedudukan)...untungnya Muhammad Yusuf..syukur Muhammad Yusuf....

Muhammad Yusuf dah pandai duduk tanpa bersandar..merangkak tak pandai lagi....
Moga Muhammad Yusuf sihat selalu dan hargai mainan yang kami beli....
Antara penyumbang mainan Yusuf adalah Tok mama, Tok (P.Pinang), Makcik Dayah, Maksu Jannah, Makcik Che Ah, Pakcik Acik dan isteri dan bapak kandung die sendiri....

Muhammad Nuruddin Bashah





Bulan puri/makanan separa pejal Yusuf!

on Monday, October 22, 2012


Alhamdulillah, Yusuf dah berusia 6 bulan (6hb lepas..hehe)! Masa untuk....
 
 
sukanya buat carta ni.. ('_')v
 
Antara carta makanan bayi yang menjadi rujukan ialah :
 

 
 
 


 
 
Ops, jangan lupa bincang dengan suami juga ye..supaya perancangan untuk anak selari. Jangan pula suami nak bagi A, kita nak bagi Z. Caca-merba pulak nanti..
 
**Ibu Yusuf**
 


Yusuf konvokesyen...

on Sunday, October 14, 2012




Muhammad Yusuf sedang beraksi dengan topi konvo Ibu dia...sebenarnya Wardah tak hadir majlis konvokesyen pun kerana beliau masih berpantang selepas melahirkan Yusuf. Tarikh konvo adalah 21 April...Yusuf lahir 6 April 2012...
Jadi Wardah hanya terima Ijazah Sarjana sahaja...jubah dan mortar tu beliau pinjam daripada sahabat semakmal dengannya iaitu Cik Hew Pui Yee...

Terima kasih ye Pui Yee...

Muhammad Nuruddin Bashah


Pui Yee sedang mendukung Muhammad Yusuf....beliau berkawan baik dengan Wardah sejak mereka belajar Sarjana Muda lagi....



Projek Kad Imbas (Flashcards) Yusuf

on Sunday, October 7, 2012

 
Lama tertangguh hajat nak buat 'flashcards' untuk Yusuf. Akhirnya semalam siap juga. Boleh kata hadiah buat Yusuf sempena umur dia 6 bulan. 'Handmade flashcards' senang saja nak buat.

 
Huruf Roman kerap sangat kita jumpa. Apa kata kita perkenalkan huruf Jawi/Arab dulu untuk anak-anak. Mulakan dengan huruf jawi berbaris atas (fathah) sebab sebutannya lebih 'mesra bayi'.


Dah siap, tampal di 'favourite spot' dan laluan anak setiap hari. Setiap kali lalu di depan kad, ajak anak tegur kad-kad ni. Baru saya teringat, boleh juga tampal di belakang tempat duduk hadapan dalam kereta (kalau 'baby car seat' berada di belakang). Untuk huruf yang sukar disebut seperti 'sod, dhod, tho, zho', boleh buat kad berasingan dan tunjuk pada anak semasa keluar berjalan dan sebagainya.

 

Kredit untuk http://darwishndarwisya.blogspot.com/p/kaedah-mengajar-anak-membaca-al-quran.html
dan FB Islamicparentingnetwork.


**Ibu Yusuf**


Persoalan Asas 'Solid Food for Baby'

on Thursday, October 4, 2012

Salam semua..

Lusa, Yusuf 6 bulan!Jeng3x..masa untuk makan!Selepas 6 bulan berjaya mengharungi penyusuan secara ekslusif, Yusuf akan mula memasuki fasa baru..hehe. Alhamdulillah, saya sangat bersyukur dengan nikmat masa dan rezeki susu yang amat tidak ternilai ini. Disebabkan Yusuf dah biasa minum susu (cecair), untuk permulaan makan Yusuf perlu diperkenalkan dengan makanan separa pejal dulu (semi-solid food). Nak mudah kata, tak mau perut dia terkejut kalau terus bagi makanan pejal. Perut Yusuf pun dah biasa hadam cecair, jadi kalau terus bagi makanan pejal, perut dia terpaksa kerja keras. Kesian Yusuf nanti..

Sebelum memulakan penyusuan ekslusif dahulu, saya banyak membaca dan mencari info berkaitan. Sama juga sebelum saya dan suami membuat keputusan untuk pakaikan Yusuf kain lampin moden (cloth diaper). Semua ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak masing-masing kan :] Dalam dua minggu kebelakangan ini, saya banyak membaca topik berkaitan permulaan pemberian makanan kepada bayi. Yang pasti Kumpulan HSFFYB (Homemade Solid Food for Your Baby) di FB sangat membantu!

Di sini saya sertakan 33 soalan asas dan jawapan yang saya kumpul dari perbincangan kumpulan tersebut. Baca jangan tak baca.. hehe. Saya dah hadam dan akan cuba aplikasi pada Yusuf nanti.

Ini gambar dari Google bukan Yusuf ye.

1) Anak sudah 6 bulan. Mahu beri makan apa?
Beri makan puri buah/sayur dahulu. Setiap satu jenis makanan beri selama 4 hari berturut-turut sebelum intro yang baru. Gunakan button 'Search' dan taip 'carta pemakanan' atau 'food chart' untuk dapatkan panduan umum mengenai pemakanan sesuai untuk anak 6 bulan hingga 1 tahun.

2) Sehari berapa kali makan?
Mula-mula 1 kali dahulu. Terpulang mahu beri bila - pagi, tengah hari atau petang/malam. Sebabnya perut bayi baru nak sesuaikan dengan benda baru.

3) Berapa banyak kuantiti makanan yang boleh diberi?
2,3 sudu sudah memadai sekali makan. Tak perlu beri banyak. Nanti perut anak terkejut. Kalau anak makan kurang dari itu, tidak mengapa. Anak baru nak belajar makan, tak boleh harap dia makan macam anak yang dah 4,5 bulan makan.

4) Kenapa tak boleh beri bubur nasi seawal 6 bulan? Bila boleh beri bubur?
Selama 6 bulan anak minum susu semata-mata. Jadi, afdal beri semi-solid seperti puri epal, pear, labu etc (rujuk carta) supaya perut anak tidak terkejut. Nasi sumber karbohidrat. Boleh menyebabkan sembelit. Seeloknya mula beri bijirin seperti nasi pada usia 7 bulan.

5) Puri boleh tahan berapa lama di dalam chiller dan freezer?
Puri di chiller 48 jam. Di freezer, 4 bulan.

6) Cara pengendalian puri apabila hantar ke pengasuh/taska?
Cara pengendalian puri sama seperti cara pengendalian susu ibu.

7) Betik, pisang, avocado perlu dikukus sebelum dibuat puri?
Tidak perlu. Lenyek/hancurkan dan terus beri anak makan. Makanan yang sesuai untuk travel.

8) Bagaimana mahu buat puri?
Cara membuat puri ada di Photos. Ada juga di google.

9) Bila beri anak makan, mesti beri air kosong?
Ya.

10) Anak 5 bulan lebih. Nampak macam lapar. Semua benda masuk mulut. Boleh beri makan?
Anak pada usia ini memang suka masukkan segala-galanya dalam mulut, termasuk kakinya. Seeloknya tunggu 6 bulan. Biar anak puas menyusu susu ibu sampai usianya 6 bulan. Anak ada seumur hidupnya untuk makan macam-macam.

11) Beri anak makan, tapi anak macam tak suka dan tak mahu makan. Beri air kosong pun tak nak minum.
Benda baru, jadi ambil masa untuk anak biasakan diri dengan rasa dan benda baru. Sabar. Beri sedikit demi sedikit. Lama-lama anak akan terima. Jangan paksa. Nanti anak terus tak mahu makan atau minum air kosong.

12) Anak sembelit/cirit birit. Nak beri makan apa?
Sembelit : Give 'P' (Prune, Papaya, Plum, Pear, Pumpkin). Stop 'BRAT'.
Cirit-birit : Feed 'BRAT' (Bread, Banana, Rice, Apple sauce, Toast). Stop 'P'.

13) Bila boleh beri ikan?
Disarankan 10 bulan ke atas. Sebabnya kandungan merkuri dalam makanan laut susah diproses perut anak. Makanan laut lain seperti udang, sotong etc - 1 tahun ke atas.

14) Bagaimana nak naikkan berat badan anak?
Renjiskan minyak zaiton dalam makanan. Beri avocado. 8 bulan ke atas, sudah boleh menumis dengan menggunakan unsalted butter, ghee.

15) Tepung apa sesuai untuk anak bawah 1 tahun?
Tepung atta, wholewheat unbleached flour.

16) Kenapa perlu rendam bijirin (beras perang, rolled oats, barli etc)?
Baca, faham dan khatamkan blog Puan Farah Rahim ini :
http://rendambijirin.blogspot.com/

17) Ribena, calciyum, vitagen, nutrigen dan yang sewaktu dengannya, boleh beri pada anak?
Tak boleh. Tak sesuai. Banyak gula, bahan pengawet.

18) Bagaimana penyediaan oats untuk dicampur dengan puree?
Ringkasnya, rendam oats dengan air melebihi paras oats. Letak 2 sudu jus lemon/limau nipis/cuka epal. Biar 7 jam. Lepas 7 jam, bilas dengan air bersih dan masak seperti biasa. Campurkan dengan puri buah/sayur kesukaan anak.

19) Boleh beri ribena, jus buah dan yang sewaktu dengannya?
Tidak perlu. Beri susu dan air kosong sahaja. Kalau mahu beri juga jus buatan sendiri, beri pada usia 1 tahun ke atas. Cairkan. 30% jus + 70% air. Big no to ribena.

20) Apakah 4-day-rule? Kenapa perlu amalkan kaedah ini?
4-day-rule adalah kaedah memperkenalkan satu-satu jenis makanan baharu kepada anak selama 4 hari berturut-turut. Kaedah ini bagi memastikan makanan itu tidak memberi sebarang masalah kepada anak seperti alahan, sembelit, cirit-birit dan sebagainya. Selepas 4 hari, jika anak tiada sebarang masalah menerima makanan tersebut, boleh perkenalkan makanan lain pula. Begitulah rutin tiap kali mahu perkenalkan makanan baru kepada anak.

21) Sepanjang anak berumur 6 bulan, hanya makan puree?
Secara umumnya, ya. Puri buah, puri sayur. 7 bulan boleh mula bubur nasi. Kemudian boleh campur bubur nasi dengan puri buah/sayur yang anak dah lulus 4-day-rule.

21) Boleh perkenalkan makanan sebelum anak 6 bulan?
Seeloknya tunggu 6 bulan. WHO menyarankan 6 bulan juga. Sebabnya sebelum 6 bulan, perut anak belum cukup matang untuk memproses solid. Jika beri terlalu awal, perut akan bekerja keras. Kasihan perut anak. Beri anak makan terlalu awal juga salah satu punca obese di kalangan kanak-kanak.

22) Bolehkah beri buah-buahan kering seperti aprikot, kismis yang warna kuning/asal?
Beri buah-buahan kering yang warnanya hitam dan gelap seperti warna buah kurma.

Ini penerangan dari Puan Farah Rahim :
Aprikot/kismis warna kuning ada sulfur dioksida yang boleh mencetuskan serangan asma dan boleh membawa maut pada bayi yang mudah terpengaruh.
Sulfur dioksida digunakan sebagai antioksidan di dalam proses pengeringan beberapa buah-buahan kering untuk mengekalkan warna kulit dan rasa.
Sebagai contoh, dalam kismis kuning, peach kering, epal kering dan aprikot kering, sulfur dioksida digunakan untuk buah-buahan ini tidak kehilangan warna dengan menyekat tindak-balas "browning" yang menyebabkan warna buah-buahan itu menjadi gelap dan mengubah rasa mereka.

23) Jenis-jenis minyak zaitun dan bagaimanakah cara penggunaannya?
Puan Fiza Eliaza menjawab:
Extra virgin olive oil (EVOO) adalah hasil perahan minyak pertama dari buah zaitun. Khasiatnya memang tinggi dan tidak perlu di masak. Perlu dititik atau direnjis begitu sahaja ke dalam bubur bayi.

Virgin olive oil (VOO) pula hasil perahan kedua. Yang ini pun elok digunakan untuk dititik atau direnjis dalam makanan/bubur bayi.

Pure olive oil (POO) atau olive oil pula boleh digunakan untuk menumis makanan sama ada untuk bayi atau ibu bayi.

24) baby sudah 8m..apa lagi menu yang bole kasi baby?
baby 8m dah boleh intro lebih sikit grains macam millet,quinoa,red rice,cous cous dan pasta..veges macam capsicum,cendawan,sayur daun hijau(kecuali bayam),beetroot..protein macam ayam,daging n kuning telur..dah boleh tumis,tambah rempah,tambah santan..4 days rules jangan lupa ya..termasuk rempah pun kene intro satu2 untuk 4 ari..

25) kalau sya intro puri pisang kt my bby 6m5hari perlu ke sya blend pisang tu?or memadai sy lenyekkan pisang n mix dgn ebm je?or perlu ke sy tapis lg pisang tu?
Intro samaada lenyekkan dan tambah sikit ebmpun boleh..atau pun puan letak dlm food feeder tu pisang, dan biarkan dia hisap sendiri

26) kenapa tak boleh letak gula dan garam dlm mknan anak berumur 2 tahun ke bawah?
Dalam setiap makanan sudah Allah jadikan masin, masam, manis, pahit semulajadi di dalamnya. Contoh rasa masin (celery), manis (keledek, labu), masam (tomato, oren) dan pahit (peria). Alangkah hebatnya Allah.

Deria rasa orang dewasa seperti kita tidak sepeka anak kecil sebab macam-macam sudah kita makan dan rasa. Anak kecil/bayi deria rasanya sangat sensitif. Sedikit sahaja rasa masin/manis sudah dapat mereka rasai.

Kalau tidak percaya, cuba sekali Puan makan nasi sahaja dahulu sebelum tambah apa-apa kuah/lauk. Bukankan rasa nasi itu lemak manis,


27) kentang bleh bg da kt bby 6m2w?kntg n sweet potato sme ke?
Kentang 8-10 bulan. Sweet potato = Keledek. Kentang berkanji dan tak banyak khasiat seperti keledek. Sebab itu tidak disarankan seawal 6 bulan sebab boleh menyebabkan sembelit.

28) menu nk buat cmpuran ikan cmner?..bby dh 8m..tgk cam dh jemu mkn cmpur ayam.
Ikan sebaiknya intro 10 bulan ke atas. Terbaik di usia 1 tahun. Ada Q&A mengenai perkara ini di komen-komen di atas.

29) Bila boleh intro bayam dan sayuran hijau?
Bayam, sayur hijau yang agak tebal daunnya 10-12 bulan.kalau baby ada masalah sembelit boleh lambatkan sikit sebab bayam tinggi zat besi yang boleh menyebabkan sembelit

30) t0fu tu kal0 dah bukak, mean dah guna separuh lebih nye mmg xleh simpan lebih sehari ye?? sb bile simpan sy tgk kaler bertukar kuning n air dy p0n bertuka kaler
Saya simpan paling lama seminggu dear..masuk dalam bekas kedap udara pastu isi air sampai penuh..pastu tutup n simpan fridge..selang 2 ari tukar air. Saya sarankan ibu-ibu yang nak beri anak tofu, makan sama tofu tu. Jadi tiada pembaziran dan tak perlu simpan lama. Kita nak ajar anak makan makanan berkhasiat, maka kita pun kena makan juga. Tambah dalam sup sayur, buat tofu kukus berkuah etc. Google sahaja resipi untuk soft tofu.

31) honeydew bole buat puree ke?

Honeydew boleh 8-10 bulan

32) Mangga dan epal kena kukus juga ke?
Mangga masak ranum 6-8 bulan. Epal kena kukus. Mangga tak perlu. Yang penting mesti masak ranum.

33) Macam mana nak naikkan berat baby?
Extra virgin olive oil (EVOO) boleh bantu naikkan berat. Bayi 6 bulan belum boleh beri EVOO. Tunggu 7 bulan ke atas.


Cuba teka apakah makanan separa pejal pertama Yusuf nanti? Kami dah siap beli bahan-bahan masak ni. Barang-barang yang diperlukan pun dah ada..Tunggu lusa saja (mode tak sabor orang perak kate)..huu.

**Ibu Yusuf**
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Sahabat Saya

Sahabat Yang Datang Melawat

Peringatan

Segala yang saya tulis didalam blog saya adalah sekadar pendapat saya tentang pengalaman serta ulasan saya tentang berita yang saya baca serta saya dengar atau saya lihat dan alami sendiri.

Pendapat saya mungkin akan berbeza-beza dan tidak akan sentiasa sama diantara pendapat terbaru dan pendapat yang lama dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana pihak tertentu kecuali jika saya letakkan namanya atau linknya.

Saya tidak membenarkan kepada mana-mana pihak atau pembaca blog saya ini membuat printscrint terhadap blog ini atau mana-mana bahagian blog ini tanpa meminta izin saya terlebih dahulu, saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu yang cuba mencabuli hak persendirian ini.

Segala kata-kata saya adalah lahir dari hati turun ke jari-jemari...

Terima Kasih,

///Muhammad Nuruddin Bin Haji Bashah///
 
© Semua Tentang Yusuf dan Maryam All Rights Reserved