Salim penasyid muda...

on Saturday, December 29, 2012


Salim tulis dalam facebook dia
Setelah sekian lama terpisah, kini bertemu semula bersama Sifoo Nasyid Al-Miftah 2003-2005, Nuruddin Bashah. Semoga Allah memberkati perjuangan Nasyid kita, amin :) — with Wardah Abdul Rahman and Muhammad Nuruddin Bin Bashah.

Ini salah seorang anak buah nasyid saya dari SMK Teluk Kumbar, P.Pinang.

Saya dijemput oleh Cikgu Abdul Syukur (PK HEM sekolah/naqib saya di Balik Pulau) untuk asaskan nasyid di sekolah ini sekitar tahun 2000 (semasa cuti selepas matrikulasi) dan terus mengajar sehingga tahun 2007....

Alhamdulillah depa semua power sekarang....

La ni Salim, mak ayah dia pindah dok Taman Meru 2C, Ipoh....area KotaRaja tempat saya mengaji kuliah dhuha tiap minggu....

Muhammad Nuruddin Bashah

Kak Cik Wahidah mai umah....(gembala kucing, bibik Yusuf)


Kak Cik @ Mak Teh (Wahidah Abdul Rahman) mai umah kami Isnin lepas..dok dua hari...dia dalam study week UiTM Shah Alam..naik bas dari sana terus ke Batu Gajah....

Ni gambar masa hantar beliau ke hentian Bas Taman Maju Seri Iskandar..

Yusuf pulak orang beli telur setengah masak ..dia asyik tepuk-tepuk meja...dah agak dia akan buat sesuatu...sah!..dia akhirnya berjaya mencelupkan tangannya dalam cawan telur setengah masak dan menjatuhkan kesemuanya atas meja..tahniah..kempunan ayah nak makan pagi tu....
Dia macam biasa gelak tunjuk 2 gigi bawah...

Kak Cik ni bibik Yusuf masa ibu dia dalam pantang..sapa nak tempah beliau jaga dalam pantang pun boleh kerana kemahirannya diwarisi turun temurun....hehe



Keluarga Johor mai umah...


Ini keluarga Abg Badrul yang mengunjungi rumah saya minggu lepas,, 23 Disember 2012...depa konvoi INNOVA ke Ipoh....tengok tempat2 masa depa muda2 dulu di Maktab Perguruan Kinta...

Anak-anak depa semua mai..tapi sat ja sebab depa nak pi Bota bantai durian pulak...

Wardah buat gulai ikan rempah giling....beli rempah tu di pasar pagi Batu Gajah...sedap tiba-tiba teringat aroma gulai Tok Balik Pulau....Tok hanya suka gulai giling..dalam 2 tahun sebelum dia meninggal sahaja dia makan rempah serbuk sebab tak larat giling....masa tu Pak Su Jabar dah sakit-sakit..setahun lepas Pak Su meningal, Tok pulak pi ke Rahmatullah....

Lepas ni mai tidoq sini pulak....

Muhammad Nuruddin Bashah



Yusuf di Masjid Kg Gajah

on Friday, December 28, 2012

 
Pada 19hb yang lepas, kami ke Masjid Lama Kg Gajah untuk ikut serta program 'roadshow' Aman Patani. Semasa di masjid, budak perempuan dalam gambar di atas (terlupa tanya nama) minta Yusuf untuk didukung. Rupanya dia suka sangat kat Yusuf. Adik bongsunya lelaki juga tapi baru berumur 6 bulan.

 
Sanggup dukung Yusuf ke depan ke belakang masa Yusuf mula merengek tak mau duduk diam.


 
Tengok, kemaih betul dia pegang Yusuf. Boleh jadi calon bibik nih..kih2.
Mesti dia rajin tolong mak jaga adik kat umah kan..
 
 
 
**Ibu Yusuf**

Aksi Yusuf..

on Tuesday, December 18, 2012

 
Yusuf dalam kereta...masa ni kami berhenti di RnR Sg Perak, dalam perjalanan ke Liqa' Fikr di Ayer Kuning..


 
Yusuf main 'sejuk-sejuk'..ha, game ni kami bertiga ja la yg tau..
 
 
**Ibu Yusuf**
 

Saya suka Anmum!

 
Saya sangat suka Anmum! Hehe...kenapa? Boleh agak kan?
 
Dah lama saya amalkan minum susu Anmum ni..segelas setiap hari. Masa mengandung, Anmum Materna dan sekarang Anmum Lacta..
Saya bukanlah penggemar tegar susu tapi memikirkan kebaikan yang bakal Yusuf dapat, saya paksa diri untuk minum.
Sejak tahu kehadiran Yusuf (3 bulan dalam kandungan), terus kami beli susu ni dan saya amalkan hingga kini.
 
Bulan lepas saya sertai AnmumClub dan tengoklah apa yang mereka hantar pada saya..
Reaksi saya-gelak saja..saya sangat suka hadiah (ala-ala misteri sebab tak tau kan apa yang depa nak bagi)..hehe

 
Tadaa! Hias sendiri....siap untuk tampal dalam kereta..
 
 
 
 
 
 
**Ibu Yusuf**
 
 

Melatih anak Ustaz Radzi bermain percussion

on Monday, December 17, 2012



Sabtu lepas, 15 Disember 2012.... 

Saya mengajar latihan asas bermain alat percussion di rumah Ustaz Radzi Zainon (mentor saya).
Anak die semua semangat nak belajar dan Alhamdulillah ada bakat.

Yusuf pun asyik melihat abang-abang dia berlatih...

Anak perempuan bongsu Ustaz Radzi nampak seronok bermian dengan Yusuf, siap bagi gambar kucing lagi..paling tak tahan dia picit pipi montel Yusuf.... 

Cara saya hargai khidmat seorang pendakwah seperti Ustaz Radzi ini adalah dengan memberi latihan kepada anak die. Ada orang bagi buah, bagi duit, bagi makanan, saya bagi ilmu main muzik....

Sesiapa nak khidmat latihan di sekolah-sekolah boleh je hubungi saya : 017 6291368

Muhammad Nuruddin Bashah







Pakaian pengantin yang cukup kami respek..

on Friday, December 14, 2012


Kenduri ini di Taman Rapat Setia tempat kami selalu bermesyuarat...

Warah tulis: 
Gembira dapat jumpa pengantin baru Fairuz Liyana..rupa-rupanya pengantin lelaki adalah abang Mar Tulip Biru yang saya kenal di Kohalal tahun lepas..kecilnya dunia. Sejuk mata melihat busana pengantin-ringkas tapi menarik. Yang paling penting-patuh syariat ;) Buat pengantin-Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu dan menghimpunkan kedua kamu di dalam kebaikan =)

Saya Tulis :
Saya paling kagum dengan keserderhanaan dan pakaian pengantin yang amat cocok dengan syariat. Kira bertuah juga saya dan isteri dulu merancang untuk berpakaian pengantin cocok dengan syariat, murah, sedap mata memandang, mekap oleh ahli keluarga sendiri (kenduri di Jitra) dan buat sendiri (kenduri di Balik Pulau), tak payah mak andam yang pasti mencocok kita untuk berbulu mata palsu dan sebagainya (Wardah belajar sebelum dia nikah) dan tiada unsur agama lain..walaupun pakaian kami lebih kemelayuan berbanding Ustaz ini yang lebih ke araban. Apa pun yang penting menutup aurat dan tidak melampau batas.

Muhammad Nuruddin Bashah


Yeye!Tok Mama, Tok Wan, Pak Su mai rumah!

 
Yusuf : Tengok ni Tok, skill baru..nak dengaq 'live' punya, mai la jalan sini..
Yusuf ketuk gendang depan Tok Ma (dalam skype)..hehe.

 
Dalam kereta nak pi melawat Muzium Pasir Salak dan rumah Abg Maghribi..Nasib baik mood Yusuf elok arini..Seronok dia, ada Tok Ma, Tok Wan, Pak Su. Depa mai rumah petang Isnin, dari Jitra..rindu sangat kat Yusuf ler tuu..
 
Masa Yusuf tak da lagi (tak mengandung pun lagi masa tu), kami dah pernah pi muzium ni berdua..Kali ni ayah Yusuf tak ikut sebab kerja..

 
Lega rasanya, Yusuf kata. Dia lepas hajat dalam kereta Tok Wan..huu. Sampai muzium cari tandas dulu la..

 
Kami depan Muzium Pasir Salak..

 
Masa makan tengah hari..Tok Mama suap..
bubur nasi campur keledek dan ikan bilis..habis setengah bekas makanan tu Yusuf makan.
Kena pulak angin sepoi-sepoi gitu makan kat luar..huish..ibu yang tengok pun rasa nak makan.

 
Yusuf teman Tok Abah/Tok Wan pi Tesco Pengkalan cari barang apa ntah..

 
Back to normal..
Lepas Tok Ma, Tok Abah dan Pak Su balik, Yusuf kembali bermain depan pintu sambil sembang dengan kucing 7 ekor yang kami bela..
 
 
**Ibu Yusuf**

Teristimewa..

on Wednesday, December 5, 2012



 
Wira-wiraku =)
 
 
**Wirawati**
 
(kih2..)

Softbook Yusuf..

on Tuesday, December 4, 2012

 
'Softbook' yang Yusuf idam-idamkan sekian lama akhirnya berjaya dimiliki..yey!
Sebenarnya, ibu dan ayah dia yang teringin sangat tu..hehe..
 
Terima kasih Tok..Yusuf suka sangat buku ni..
ada banyak warna, ada lekat-lekat..
sambil baca, boleh gigit-gigit..yang tu paling best!

 
1 slice for you, 1 slice for me..
Kalau bukan pizza pun Yusuf memang suka buh semua dalam mulut..

 
Talaqqi kitab 'Count and Play'..hehe
 
 
 
 
**Ibu Yusuf**
 
 

Yusuf dan muzik..


 

 
Yusuf dah tau kot kompang dan gendang ni sejenis alat muzik ketuk..setiap kali dapat kompang atau dekat dengan gendang Turki, dia akan ketuk..
 
Ketuk lah Yusuf..ni pelajaran awal Yusuf..dah biasa nanti mesti Yusuf dah tak sakit tangan..
 
Besar sikit nanti, ayah Yusuf ajar rentak pula, ok..yang ibu tau ada rentak Masri, Inang, Zapin (ini pun ayah Yusuf yang ajar ibu..hehe)
 
Semoga Yusuf mewarisi bakat seni muzik ayahnya..kalaupun Yusuf tak ada bakat semulajadi, ibu harap Yusuf boleh belajar sampai mahir. Tok guru utamanya mestilah ayahnya sendiri..
 
 
**Ibu Yusuf**
 
 
#Muhammad Nuruddin/ayah Yusuf ada juga sediakan perkhidmatan jurulatih untuk mengajar nasyid dan bermain alat perkusi sekitar Ipoh. Bagi yang berminat bolehlah hubungi beliau ye-0176291368. 

Kenduri Ayuni (anak Makcik Roziah)

on Monday, December 3, 2012


video



Sabtu yang lalu 1 Disember 2012, saya menyertai rombongan pengantin Ayuni Binti Rejab dengan pasangannya Paiz ke kampung Paiz di Felcra Seberang Perak Kg Gajah. 

Secara peribadi saya suka suasana kampung di sekitar Kg Gajah dan Pasir Salak...ada kelainan. Begitu juga suasana Changkat Jering..ada kelainan juga....

Yusuf pun jadi satu-satunya peserta rombongan termuda......

Makanan sedap, meriah dengan kompang..(saya suka permainan kompang atau muzik melayu asli)..baru tampil jati bangsa....

Moga Allah rahmati keluarga Makcik Roziah Omar (ibu Ayuni) dan anak-anaknya. 

















Yusuf demam...

on Saturday, December 1, 2012


Isyak semalam 29 Nov Yusuf panas....Ibu die check suhu Yusuf dah 38 darjah! Dia demam..

Ini pertama kali Yusuf demam..sebelum ni panas badan sekejap kerana suhu rumah Doktor kata..kali ni demam...
Kami demah kepala dan badan die...bubuh cool fever ke dahi die...dua keping tukar suhu masih tinggi....

Bila subuh...badan Yusuf jadi 39 darjah...terus saya ajak Wardah ke hospital Ipoh (saya kurang berkenan dengan Hospital batu Gajah)

Di Ipoh terus pembantu perubatan sumbat ubat dalam punggung Yusuf....dia tenang sikit...kira-kira 7 pagi dah time tu....saya terus mesej manager tak datang kerja separuh hari....anak nombor 1...

Doktor bagi paracetamol sirap...kena bagi tiap 6 jam..Alhamdulillah Yusuf lagi kuat minum susu..mungkin sebab die panas....kalau tak minum tanda die sakit tekak atau bengkak tekak lagi bahaya...

Doktor kata kalau panas lagi bawa ke hospital semula.... selepas kena ubat punggung dan ubat makan..die main walker dengan lajunya dan ajak sembang kuat-kuat...saya terharu...barulah saya boleh pergi kerja....

Muhammad Nuruddin Bashah








Yusuf tak selesa....

on Thursday, November 29, 2012


Bayi cerdas ni macam faham bila orang baca Al Quran depan dia....harap2 dia suka hiburan sebegini. Tapi bila lama sangat mula kalih sini kalih sana....

Dua hari dia kuat merengek..saya ingat dia dah pandai nak merengek-rengek tanpa sebab...buat la macam-macam..menyanyi lah..bawa jalan lah...dukung lah...

Rupanya ibu dia perasan dah ada ruam lampin....merah...dia menangis bila basuh punggung...

Kesian..ayah tak tau...bila pujuk guna suara kuat dengan harapan dia akan senyap..rupanya dia sakit pedih...

Kami buh tepung ubi, krim ruam dan sapu sikit minyak kapak emas (dijampi) yang makcik dia jual....bagi selesa sikit...ada petua kata minyak kelapa dara..kami memang ada stok..ingat nak buh gak...minyak dan krim jadi pelincir/lapisan protektif lindung kulit daripada najis dan air kencing yang menyebabkan ruam....tepung ubi pula menyerap lembapan..jadi kombinasi semua ini akan mempercepatkan penyembuhan...tadi dia dah gelak2....dan senyum2....Ayah diapun gembira semula....

Muhammad Nuruddin Bashah




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Sahabat Saya

Sahabat Yang Datang Melawat

Peringatan

Segala yang saya tulis didalam blog saya adalah sekadar pendapat saya tentang pengalaman serta ulasan saya tentang berita yang saya baca serta saya dengar atau saya lihat dan alami sendiri.

Pendapat saya mungkin akan berbeza-beza dan tidak akan sentiasa sama diantara pendapat terbaru dan pendapat yang lama dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana pihak tertentu kecuali jika saya letakkan namanya atau linknya.

Saya tidak membenarkan kepada mana-mana pihak atau pembaca blog saya ini membuat printscrint terhadap blog ini atau mana-mana bahagian blog ini tanpa meminta izin saya terlebih dahulu, saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu yang cuba mencabuli hak persendirian ini.

Segala kata-kata saya adalah lahir dari hati turun ke jari-jemari...

Terima Kasih,

///Muhammad Nuruddin Bin Haji Bashah///
 
© Semua Tentang Yusuf dan Maryam All Rights Reserved