Yusuf tak selesa....

on Thursday, November 29, 2012


Bayi cerdas ni macam faham bila orang baca Al Quran depan dia....harap2 dia suka hiburan sebegini. Tapi bila lama sangat mula kalih sini kalih sana....

Dua hari dia kuat merengek..saya ingat dia dah pandai nak merengek-rengek tanpa sebab...buat la macam-macam..menyanyi lah..bawa jalan lah...dukung lah...

Rupanya ibu dia perasan dah ada ruam lampin....merah...dia menangis bila basuh punggung...

Kesian..ayah tak tau...bila pujuk guna suara kuat dengan harapan dia akan senyap..rupanya dia sakit pedih...

Kami buh tepung ubi, krim ruam dan sapu sikit minyak kapak emas (dijampi) yang makcik dia jual....bagi selesa sikit...ada petua kata minyak kelapa dara..kami memang ada stok..ingat nak buh gak...minyak dan krim jadi pelincir/lapisan protektif lindung kulit daripada najis dan air kencing yang menyebabkan ruam....tepung ubi pula menyerap lembapan..jadi kombinasi semua ini akan mempercepatkan penyembuhan...tadi dia dah gelak2....dan senyum2....Ayah diapun gembira semula....

Muhammad Nuruddin Bashah




Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Anda dipersilakan untuk komen disini dengan tidaak meletakkan sebarang link spam kecuali link back ke blog and sahaja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Sahabat Saya

Sahabat Yang Datang Melawat

Peringatan

Segala yang saya tulis didalam blog saya adalah sekadar pendapat saya tentang pengalaman serta ulasan saya tentang berita yang saya baca serta saya dengar atau saya lihat dan alami sendiri.

Pendapat saya mungkin akan berbeza-beza dan tidak akan sentiasa sama diantara pendapat terbaru dan pendapat yang lama dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana pihak tertentu kecuali jika saya letakkan namanya atau linknya.

Saya tidak membenarkan kepada mana-mana pihak atau pembaca blog saya ini membuat printscrint terhadap blog ini atau mana-mana bahagian blog ini tanpa meminta izin saya terlebih dahulu, saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu yang cuba mencabuli hak persendirian ini.

Segala kata-kata saya adalah lahir dari hati turun ke jari-jemari...

Terima Kasih,

///Muhammad Nuruddin Bin Haji Bashah///
 
© Semua Tentang Yusuf dan Maryam All Rights Reserved