Dunia Cloth Diaper Yusuf

on Friday, September 7, 2012

 
Semua maklumat tentang CD di internet saya kumpul dalam satu buku.
 
Ketika mengandung lagi saya sudah mula mencari maklumat mengenai kain lampin moden atau lebih dikenali sebagai cloth diaper (CD). Tujuannya, supaya pelaburan yang saya buat untuk membelinya nanti berbaloi. Awalnya, antara sebab saya ingin pakaikan Yusuf CD adalah:
1. Menjimatkan wang. CD boleh dibasuh dan pakai semula berbanding pampers/disposable diaper yang biasa dijual. Nanti saya masukkan jadual duit yang boleh dijimatkan yang saya buat sendiri.
2. CD semua cantik dan comey. Ni faktor luaran yang selalu buat saya rambang mata bila tengok gambar CD.
3. Mesra alam. DD mengambil masa bertahun-tahun untuk dilupuskan. CD? Siap boleh diwariskan dari anak pertama ke anak kedua dan seterusnya. Memang mesra alam.


Kali pertama Yusuf pakai CD (hari ke 45).
 
CD jenis ni memang khas untuk 'newborn' tapi saya hanya mula pakaikan Yusuf selepas habis pantang sebab sepanjang tempoh pantang, Yusuf selalu berak. Setiap kali tukar pampers 'confirm' ada! Jadi, sebaik sahaja habis pantang, saya bagi pakai. Tawakkal je walaupun tak tau bila Yusuf akan mula jarang-jarang berak. Rupa-rupanya hari pertama dia mula pakai, hari itulah dia berak sekali sahaja dalam sehari dan lama-kelamaan 2-3 hari sekali..Takla susah sangat saya nak membasuh..hehe.

 

 
Beberapa aksi Yusuf dengan CD yang berbeza (masa ni Yusuf baru 2 bulan).
 
Masa mula-mula pakaikan CD pada Yusuf memang nampak besar. Saya 'adjust' sikit, kecikkan CD tu menggunakan butang-butang yang ada di depan CD.
 
**Ibu Yusuf**

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Anda dipersilakan untuk komen disini dengan tidaak meletakkan sebarang link spam kecuali link back ke blog and sahaja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Sahabat Saya

Sahabat Yang Datang Melawat

Peringatan

Segala yang saya tulis didalam blog saya adalah sekadar pendapat saya tentang pengalaman serta ulasan saya tentang berita yang saya baca serta saya dengar atau saya lihat dan alami sendiri.

Pendapat saya mungkin akan berbeza-beza dan tidak akan sentiasa sama diantara pendapat terbaru dan pendapat yang lama dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana pihak tertentu kecuali jika saya letakkan namanya atau linknya.

Saya tidak membenarkan kepada mana-mana pihak atau pembaca blog saya ini membuat printscrint terhadap blog ini atau mana-mana bahagian blog ini tanpa meminta izin saya terlebih dahulu, saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu yang cuba mencabuli hak persendirian ini.

Segala kata-kata saya adalah lahir dari hati turun ke jari-jemari...

Terima Kasih,

///Muhammad Nuruddin Bin Haji Bashah///
 
© Semua Tentang Yusuf dan Maryam All Rights Reserved