Projek Kad Imbas (Flashcards) Yusuf

on Sunday, October 7, 2012

 
Lama tertangguh hajat nak buat 'flashcards' untuk Yusuf. Akhirnya semalam siap juga. Boleh kata hadiah buat Yusuf sempena umur dia 6 bulan. 'Handmade flashcards' senang saja nak buat.

 
Huruf Roman kerap sangat kita jumpa. Apa kata kita perkenalkan huruf Jawi/Arab dulu untuk anak-anak. Mulakan dengan huruf jawi berbaris atas (fathah) sebab sebutannya lebih 'mesra bayi'.


Dah siap, tampal di 'favourite spot' dan laluan anak setiap hari. Setiap kali lalu di depan kad, ajak anak tegur kad-kad ni. Baru saya teringat, boleh juga tampal di belakang tempat duduk hadapan dalam kereta (kalau 'baby car seat' berada di belakang). Untuk huruf yang sukar disebut seperti 'sod, dhod, tho, zho', boleh buat kad berasingan dan tunjuk pada anak semasa keluar berjalan dan sebagainya.

 

Kredit untuk http://darwishndarwisya.blogspot.com/p/kaedah-mengajar-anak-membaca-al-quran.html
dan FB Islamicparentingnetwork.


**Ibu Yusuf**

Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Anda dipersilakan untuk komen disini dengan tidaak meletakkan sebarang link spam kecuali link back ke blog and sahaja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Sahabat Saya

Peringatan

Segala yang saya tulis didalam blog saya adalah sekadar pendapat saya tentang pengalaman serta ulasan saya tentang berita yang saya baca serta saya dengar atau saya lihat dan alami sendiri.

Pendapat saya mungkin akan berbeza-beza dan tidak akan sentiasa sama diantara pendapat terbaru dan pendapat yang lama dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana pihak tertentu kecuali jika saya letakkan namanya atau linknya.

Saya tidak membenarkan kepada mana-mana pihak atau pembaca blog saya ini membuat printscrint terhadap blog ini atau mana-mana bahagian blog ini tanpa meminta izin saya terlebih dahulu, saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu yang cuba mencabuli hak persendirian ini.

Segala kata-kata saya adalah lahir dari hati turun ke jari-jemari...

Terima Kasih,

///Muhammad Nuruddin Bin Haji Bashah///
 
© Semua Tentang Yusuf dan Maryam All Rights Reserved