Raya pun kena pantau Bahasa Kebangsaan

on Saturday, August 25, 2012

Semasa saya pulang beraya, mata rasa pedih dan gatal apabila melihat nama Kolej Tentera Udara di Kepala Batas, Kedah telah diberi nama Air Force College dan nama tersebut tertera di hadapan kapal terbang pesawat replika di kawasan kolej berkenaan.

Ya, nama Melayunya telah diubah nama ke bahasa Inggeris.

Sudahlah papan tanda kedai-kedai dan premis perniagaan sudah banyak yang meletak unsur Barat-Latin apabila kerap menggunakan nama 'De', 'Les' dan sebagainya. Adakah kita bangga dijajah Portugis dan Inggeris?

Susah nak wacana isu ini kerana isu ini tidak mendapat sokongan IKHLAS daripada pemerintah/kerajaan. Malah DBP hanya menjadi penghebah kempen bahasa kebangsaan sahaja tanpa ada sedikit pun kuasa atau dijadikan pakar rujuk.

Saya akan terus menulis isu-isu sebegini walaupun sedar ia sukar mengubah masyarakat kita yang telah dimamah westomania yang cukup membimbangkan.
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Anda dipersilakan untuk komen disini dengan tidaak meletakkan sebarang link spam kecuali link back ke blog and sahaja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Sahabat Saya

Peringatan

Segala yang saya tulis didalam blog saya adalah sekadar pendapat saya tentang pengalaman serta ulasan saya tentang berita yang saya baca serta saya dengar atau saya lihat dan alami sendiri.

Pendapat saya mungkin akan berbeza-beza dan tidak akan sentiasa sama diantara pendapat terbaru dan pendapat yang lama dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana pihak tertentu kecuali jika saya letakkan namanya atau linknya.

Saya tidak membenarkan kepada mana-mana pihak atau pembaca blog saya ini membuat printscrint terhadap blog ini atau mana-mana bahagian blog ini tanpa meminta izin saya terlebih dahulu, saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu yang cuba mencabuli hak persendirian ini.

Segala kata-kata saya adalah lahir dari hati turun ke jari-jemari...

Terima Kasih,

///Muhammad Nuruddin Bin Haji Bashah///
 
© Semua Tentang Yusuf dan Maryam All Rights Reserved