Cuti Hari Malaysia - kolam air panas

on Wednesday, September 26, 2012


Pada Cuti Hari Malaysia yang lalu kami sekeluarga pergi berkelah sambil rendam kaki di Kolam Air Panas Ulu Legong.

Kami dari Jitra, manakala mak sekeluarga dari Penang mai ikut lebuhraya BKE ke Baling...Kami ikut Gurung Jeniang dan Sik...

Bagus juga sekali-sekala rendam dalam air panas berubat ini.Diriwayatkan pada suatu ketika dahulu, nenda Sultan Abdul Halim iaitu Sultan Abdul Hamid telah berkenan untuk berkunjung dan bersiram di Kolam Air Panas Kampung Ulu Legong ini.
Justeru, penduduk kampung telah bergotong-royong membina kolam berbentuk segi empat daripada simen. Bahan-bahan binaan itu telah diangkut masuk ke kawasan berkenaan menggunakan gajah.
Bagaimanapun, tentera Jepun sekitar tahun 1940-an telah menjadikan persekitaran Kampung Ulu Legong sebagai salah satu kawasan operasi tentera yang merupakan laluan masuk dari Thailand. Sekitar tahun 1970-an pula ia digunakan sebagai markas operasi tentera oleh Angkatan Tentera Malaysia untuk memburu anggota komunis.
Air panas yang keluar dari sumber air panas di dunia biasanya mengandung mineral tinggi, seperti kalsium, belerang, litium, dan radium yang dapat menyembuhkan berbagai macam penyakit, khususnya penyakit kulit.
Begitupun Air panas ini, yang meskipun tak mengandung belerang,  dipercaya dapat menyembuhkan beberapa penyakit seperti eksim atau gatal-gatal.

Muhammad Yusuf teruja tapi takkan nak rendam dia pulak kan...

Muhammad Nuruddin BashahRanking: 5

{ 1 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Anda dipersilakan untuk komen disini dengan tidaak meletakkan sebarang link spam kecuali link back ke blog and sahaja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Sahabat Saya

Peringatan

Segala yang saya tulis didalam blog saya adalah sekadar pendapat saya tentang pengalaman serta ulasan saya tentang berita yang saya baca serta saya dengar atau saya lihat dan alami sendiri.

Pendapat saya mungkin akan berbeza-beza dan tidak akan sentiasa sama diantara pendapat terbaru dan pendapat yang lama dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana pihak tertentu kecuali jika saya letakkan namanya atau linknya.

Saya tidak membenarkan kepada mana-mana pihak atau pembaca blog saya ini membuat printscrint terhadap blog ini atau mana-mana bahagian blog ini tanpa meminta izin saya terlebih dahulu, saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu yang cuba mencabuli hak persendirian ini.

Segala kata-kata saya adalah lahir dari hati turun ke jari-jemari...

Terima Kasih,

///Muhammad Nuruddin Bin Haji Bashah///
 
© Semua Tentang Yusuf dan Maryam All Rights Reserved