Dunia 'Solid Food' Yusuf..

on Monday, September 24, 2012


Tak sampai 2 minggu lagi umur Yusuf bakal bertambah-6 bulan! Rasa cepatnya masa berlalu..setiap kali bagi susu, saya selalu bayang Yusuf yang kecil dulu..yang beratnya masa lahir 3.15kg, ukur lilit kepala 32cm dan panjang 48cm..fuhh, ni memang saya hafal..Sambil-sambil tu, bayang juga panjang pembaris yang 30 cm tuu..haha.

 
6 bulan Yusuf dah sedia untuk makanan pejal (solid food). Hasil dari pembacaan saya, tanda-tanda baby ni dah sedia:
1. Head control. Your baby needs to be able to keep his head in a steady, upright position.-Yusuf boleh dah ni..bila dukung, sat kiri sat kanan dia pusing kepala. Bila letak atas stroller, dia dah mula tunjuk tanda nak ke depankan badan (macam nak duduk sendiri).
2. Chewing motions. -Ada-ada!Tak hisap apa-apa pun mulut nampak macam tengah mengunyah..
3. Significant weight gain. Most babies are ready to eat solids when they've doubled their birth weight.-Birth weight Yusuf 3.15kg..double maksudnya 6.3kg..Confirm lepas!
4. Growing appetite. He seems hungry – even with eight to ten feedings of breast milk or formula a day.-Erm..Yang ni tak berapa pasti sebab saya kerap bagi susu kat Yusuf sampai dia kenyang, paling lama pun jaraknya 2 jam..Malam pula bila tengah tidur, dia gerak-gerak banyak, terus saya bagi. Yusuf tak sempat rasa lapar sangat kot..haha. Kira konsep 'BF on demand' masih lagi berjaya hingga saat ini..Alhamdulillah..

Sumber:babycenter.com



Comotnya tapi comel!Macam mana la gaya Yusuf nanti..huu
 
 
**Ibu Yusuf**
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Anda dipersilakan untuk komen disini dengan tidaak meletakkan sebarang link spam kecuali link back ke blog and sahaja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Sahabat Saya

Sahabat Yang Datang Melawat

Peringatan

Segala yang saya tulis didalam blog saya adalah sekadar pendapat saya tentang pengalaman serta ulasan saya tentang berita yang saya baca serta saya dengar atau saya lihat dan alami sendiri.

Pendapat saya mungkin akan berbeza-beza dan tidak akan sentiasa sama diantara pendapat terbaru dan pendapat yang lama dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana pihak tertentu kecuali jika saya letakkan namanya atau linknya.

Saya tidak membenarkan kepada mana-mana pihak atau pembaca blog saya ini membuat printscrint terhadap blog ini atau mana-mana bahagian blog ini tanpa meminta izin saya terlebih dahulu, saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu yang cuba mencabuli hak persendirian ini.

Segala kata-kata saya adalah lahir dari hati turun ke jari-jemari...

Terima Kasih,

///Muhammad Nuruddin Bin Haji Bashah///
 
© Semua Tentang Yusuf dan Maryam All Rights Reserved