Proses kelahiran Yusuf...

on Thursday, September 6, 2012

Bersambung kisah kelahiran Yusuf...



Selepas dibawa ke hospital dan diperiksa, pada petang 5 April 2012, Doktor kata belum sedia bersalin..mungkin esok...

Esoknya, 6 April 2012, apabila saya telefon tanya nak makan nasi lemak atau tidak (saya nak bawa balik), Wardah mengadu sakit setiap setengah jam. Sah, itu tanda contraction...

Saya segera suruh dia makan sarapan bijirin, minum siap-siap dan mandi siap-siap (walaupun ada petua kata tak boleh mandi sebelum bersalin)...



Selepas ke Hospital Besar Ipoh, beliau ditahan terus....

Saya releks ja..cuma saya terpaksa tinggal solat Jumaat sebab saya nak teman beliau dalam dewan bersalin.

Dari dewan ABC iaitu bilik menunggu contraction, saya dah siap menunggu Wardah, berzikir sambil bagi minum air zam-zam. Milo kotak yang saya seludup masuk pun nurse tak bagi minum takut muntah....darah dah start keluar lebih banyak dari semalam....Wardah kerap nak buang air kecil lagi..saya pimpin dia ke bilik air...

Bila dah sakit makin kerap, beliau masuk ke dewan bersalin pada 4.45 petang...air ketuban dipecahkan dan selepas tu baru saya dibenarkan masuk semula...

Doktor kata mungkin pukul 7 bersalin..saya tak percaya...biasalah saya memang payah nak percaya dalam hal -hal macam ni...

Saya panggil doktor masuk semula pada jam hampir 5 petang bila Wardah mengadu sakit kerap dan rasa baby nak keluar...Nurse yang berpengalaman cakap dah sedia bersalin!Nampak! Kalau saya tiada di situ ntah macam mana....bilik tu Wardah seorang sahaja duduk....

Sepanjang bersalin, saya yang tolong kira pernafasan, tarik nafas dan push hampir 8 kali juga....Yusuf selamat menunjukkan jambul rambutnya.....

Akhirnya dia selamat dikeluarkan..macam ikan letak atas meja masa dikeluarkan.....

Terus saya azan....dengan kuat siap lagu Nahwand....Nurse kata sedap...

Cerita azan ni saya akan cerita dalam ruangan lain....
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Anda dipersilakan untuk komen disini dengan tidaak meletakkan sebarang link spam kecuali link back ke blog and sahaja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

Sahabat Saya

Sahabat Yang Datang Melawat

Peringatan

Segala yang saya tulis didalam blog saya adalah sekadar pendapat saya tentang pengalaman serta ulasan saya tentang berita yang saya baca serta saya dengar atau saya lihat dan alami sendiri.

Pendapat saya mungkin akan berbeza-beza dan tidak akan sentiasa sama diantara pendapat terbaru dan pendapat yang lama dan tidak ada kena-mengena dengan mana-mana pihak tertentu kecuali jika saya letakkan namanya atau linknya.

Saya tidak membenarkan kepada mana-mana pihak atau pembaca blog saya ini membuat printscrint terhadap blog ini atau mana-mana bahagian blog ini tanpa meminta izin saya terlebih dahulu, saya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana individu yang cuba mencabuli hak persendirian ini.

Segala kata-kata saya adalah lahir dari hati turun ke jari-jemari...

Terima Kasih,

///Muhammad Nuruddin Bin Haji Bashah///
 
© Semua Tentang Yusuf dan Maryam All Rights Reserved